Düzenli olarak ev temizliği yapanların sayısı yüzde 15 azaldı.
Mehtap HALICI
Pandemi sonrası düzenli temizlik sıklığı azaldı. Dyson’ın araştırmasına göre; İnsanların yüzde 60’ı artık sadece gözle görülür toz veya kir gördüklerinde temizlik yaptığını kabul ederken, bu oran geçen yıla göre yüzde 20 arttı.
Ev tozunun içinde ne olduğunu bilmiyoruz
Ayrıca, ankete katılanların yüzde 41’i düzenli bir temizlik programı olduğunu belirtirken, bu sayı geçen yıldan bu yana yüzde 15 azaldı. Bu da planlı temizlik konusunda daha az disiplinli hale geldiğimizi gösteriyor. Türkiye’de yaşayanların yüzde 61’i evi tozlandığında ya da yerde pislik gördüğünde kendini temiz hissettiğini söylerken, bu oranın bir önceki yıla göre yüzde 23 arttığı görülüyor. Ayrıca, evcil hayvan kepeği ve toz akarı alerjenleri gibi mikroskobik tozlar, sağlık üzerinde görünür parçacıklardan daha büyük bir etkiye sahip olabilse de, insanların yüzde 60’ı yalnızca görünür kir veya toz gördüklerinde temizlik yapmaya motive oluyor. Ayrıca ev tozunda neler bulunabileceğine dair farkındalık da düşük. Ankete katılanların yalnızca yüzde 33’ü konut tozundaki potansiyel polen varlığından ve yüzde 32’si potansiyel toz akarı dışkısından haberdardır.
temiz hava kaliteli yaşam
Bütünsel Dönüşüm Uzmanı Ayşe Tolga, nefes almanın oldukça kolay gibi görünse de insanı ayakta tutan ve tüm hayatı etkileyen bir hareket olduğuna dikkat çekerek, “Aldığımız nefes kadar, nefes aldığımız ortamın şartları da önemli. kadar önemlidir. Çünkü ne kadar temiz hava solursak yaşam kalitemiz o kadar iyi olur. Bu nedenle çevremizdeki havayı iyileştiren teknolojiler kullanalım.”