Kayseri protokolünden lezzet turu
Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Medeniyetlerin beşiği ve lezzetin anavatanı Kayseri’de, kültür ve sanatın tarih ve sanatın eşsiz dokusuyla buluştuğu Tarihi Kayseri Kalesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde Asırlık Tanımlarla Türk Mutfağı Haftası programı başladı.
Önder Büyükkılıç’ın yanı sıra Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ve eşi Sümeyra Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Cumhuriyet Başsavcısı Habib. Korkmaz, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, Kayseri İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Kayseri Ticaret Odası CTO Başkanı Ömer Gülsoy ve vatandaşlar katıldı.
Başkan Büyükkılıç, Kayseri’nin 6 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayarak, “Milattan önce 4 bin, milattan sonra 2 bin olmak üzere toplam 6 bin yıllık tarihi olan Kayseri’nin yeme-içme kültürünün geçmişi 6 bin yıla kadar uzanıyor. bir zenginlik olarak görerek, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmanın zenginliği ile günümüze taşınmıştır. Kayserimizi hem turizm hem de gastronomi açısından ön plana çıkarmak için çalışırken, çalıştay sonrası başvurumuz beğeniyle karşılandı ve Kayserimiz ulusal bazda yaratıcı şehirler bağlamında UNESCO’nun süreksiz listesine girdi, teşekkür ediyorum. katkıda bulunanlar. .
Büyükkılıç, Kayseri’yi turizm alanında zenginleştirecek faaliyetlere imza atacaklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerek ilçe belediyelerimiz gerekse Kayseri Büyükşehir Belediyesi, odalarımızın her zamanki katkılarıyla, Sayın Valimizle dayanışma içinde bu çalışmaları yapıyoruz. Şehrimizi bir müzeler şehri ve bir kütüphaneler şehri yapmak için ofis. Son dönemde şehrimizde yaşanan hareketlilik nedeniyle kimler gelirse ‘Kayseri’yi sucuk, pastırma ve mantıdan ibaret sanıyorduk, hep yanılmışız’ diyerek buradan ayrılıyor. Bundan sonra uluslararası ölçekte turizme alt yapı oluşturacak çalışmaları daha da zenginleştirerek zenginleştirmemiz gerekiyor. Kayseri Üniversitemizin bu alanda yaptığı çalışmaları biliyoruz. Kültürel çalışmaların yanı sıra yabancı dil konusunun da dikkate alınması gerektiğini, yeme-içme yerlerinde yabancı dil bilen kardeşlerimizin olması bizim için olmazsa olmazımız olması gerektiğini belirtiyorum. Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak kendi yeme içme yerlerimizde bu tarz bir yaklaşımı uygulamalı, buradan öncü olmalıyız. Farklı turizm alanları var ama bunların arasında Mehmet Özhaseki yaptığı çalışma ve hizmetlerle Erciyes Kayak Merkezi’nin Kayseri’de turizmin amiral gemisi olduğu anlayışıyla bakanımı hayırla anıyor ve tebrik ediyor. konuş, teşekkürler, teşekkürler.
Başkan Büyükkılıç, Ticaret Odası’na bu çalışmalara verdiği destekten dolayı teşekkür ederek coğrafi işaretli 26 eserin söz konusu olduğunu belirterek, yapılan çalışmaların hayırlı olmasını diledi.
VALİ ÇİÇEK’TEN LİDER BÜYÜKKILIÇ’A TEŞEKKÜR
Konuşmasının başında deprem bölgesi Adıyaman’dan geldiğini belirten Vali Gökmen Çiçek, Adıyaman halkının Kayseri’ye selam ve teşekkürlerini getirdiğine değinerek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’a özellikle yaptırdığı çarşı için teşekkür ettiklerini söylemesini istedi.
İtalyan, Çin ve Türk gibi ülkelerin mutfaklarından bahsederken sadece tokluk için gösterilen bir çabadan değil, aynı zamanda bir kültür aktarımından söz edildiğini vurgulayan Vali Çiçek, Türk kültürünün çok farklı olduğunu sözlerine ekledi ve komşuların alıp götürdüğünü hatırlattı. taziye evlerinde yemek pişirerek. Düğünlerde de aynı şeyin söz konusu olduğunu ifade eden Çiçek, sadece doymak için yemek yemediklerini, 2 bin yıllık bir Türk kültürünü de tanıttıklarını ifade etti. Gökmen Çiçek, Kayseri’nin sanayi, ticaret ve savunma sanayi şehri olmasının yanı sıra her şeyiyle tam bir turizm şehri olduğunu kaydetti. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin yoğun çabalarıyla Kayseri’nin turizmde hak ettiği yeri alacağına inandığını da belirten Vali Çiçek, Kayseri’nin de son günlerde kadın kooperatifçiliğinde bir başarı hikayesi yazdığını belirterek kendilerini tebrik etti. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin takviyeleri olmasaydı bu başarının olmayacağını vurgulayan Çiçek, “Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanımızı kadın kooperatiflerine verdiği destekten dolayı alkışlıyorum” dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Türk mutfağının hikayesinin uluslararası ölçekte tanıtılacağına dikkat çekti. Çocukluğunda turizm deyince akla en çok deniz, güneş ve kum geliyor ama değişen dünyada turizmin çok çeşitlendiğine değinen KTO Başkanı Ömer Gülsoy, Türk mutfağının da en çok Türk mutfağında gösterildiğini söyledi. dünyanın en güçlü 3 mutfağının ortasında.
Lokantalar ve Pastaneler Odası Başkanı Altan Aydemir, “Türk Mutfağı’nın ikinci haftasını Tariflerle düzenliyoruz” dedi. Vali Gökmen Çiçek ile birlikte katıldığı etkinliğe Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Türk Mutfağı’na özgü eserlerin ve coğrafi işaretlerin sergilendiği stantları gezdi.
El yapımı simli ve gözleme yapılan çalışmaları inceleyerek katılımcıların beğenisine sunan Önder Büyükkılıç, Kayseri’yi gastronominin merkezi haline getirmek için çalışmalarını sürdüreceklerinin altını çizdi. 35 kadın kooperatifi ve belediye için çadır kurmanın yanı sıra KAY-TUR A.Ş., KAYMEK A.Ş., Spor A.Ş. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Asırlık Tanımlar Haftası ile Türk Mutfağı’nda 3 gün boyunca yerel sanatçılar ve mehteran dinletileri düzenlenecek.