Malatya’da inceleme yapan ekip: Betonda odun çıktı…
Maraş depremlerinin ardından uzman heyetler yıkılan ve hasar gören binalarla ilgili incelemelerini sürdürüyor. Alınan numunelerde betonda ahşap ve kil tespit edildi.
Siirt Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Dr. Mahmut Durmaz ve bir grup öğretim üyesi, depremlerde yıkılan binalarla ilgili araştırma yapmak üzere Malatya’ya gitti.
Deprem bölgesinde araştırma yapan Durmaz ve ekibi, enkazdan numune alarak incelemelerde bulundu. Yıkılan binaların bir kısmının 1975 deprem yönetmeliğine göre yapıldığını belirten Durmaz, “Beş günde yıkılan 40 binayı inceledik. Üniversiteden topladığımız ekipmanlarla orada incelemeler yaptık. bu inceleme sonucunda gördüm 1975 depremi yönetmeliğe uygun yapılmış ama burada da her şeyden önce betonarme genelde gradasyonu uygun değil yani çok iri çakıl taşları varmış. Betonda uygun tane dağılımı var ama yoktu” dedi.
‘BAĞLANTILAR İYİ DEĞİLDİ’
Durmaz, enkazdan alınan örneklere göre betona ahşap ve yabancı maddelerin karıştırıldığını belirlediklerini ifade etti. Ahşap ve kil vardı. O dönemde nervürlü demir kullanılmamıştır. Şimdi gerekli ama o zamanlar zorunlu olmadığı için ucuz olduğu için insanlar daha düşük mukavemetli yassı demir, nervürsüz demir kullanıyorlardı. Bu da yeterli aderans sağlamadığı için beton kalitesi minimum değerlerde veya altındaydı ve iyiydi. “Tutamadığı için demir betondan çıktı. Bunu canlı gözlemledik ve tespit ettik. Kontaklar yeterli değildi. Çok ince tel kontaklı kontaklar vardı. Daha düzgün olması gerekirdi” dedi.
‘KOLON-KİRİŞ-BAĞLANTI NOKTALARINDA KIRILMA VAR’
Kolonlardaki demir yoğunluğunun ve aralarındaki mesafenin dönemin şartlarına bile uymadığını, tasarım hatalarının olduğunu kaydeden Durmaz, “Bunun dışında çeşitli tasarım hataları vardı. Bunu da gördük. statik sistemler.Kuvvetli kirişler zayıf kolonlar gibidir.Güçlü kirişler kuvvetli kiriş olunca kolonlar mafsallı hale geldi,taşınamadı ve kırıldı.Kolon,depremde yanal yükleri karşılayamadı ve kol birleşim yerlerinde kırılmalar meydana geldi. ışın
Kolon-kiriş birleşim yerlerinde meydana gelen eklemlenme dediğimiz olaydan dolayı birleşim noktalarında mutlaka etriye sıkması olmalıdır. Yani o dönemin müdürlüğüne göre 30 santimetre olması gerekirken ölçtüğümüzde bu mesafenin 35 santimetre olduğunu gördük. Bugün 20 santimetre civarında olması lazım ama hiçbirini göremedik. Kolon ve kiriş birleşim yerlerindeki sıkmada boğaz etriyeleri konulmamıştır. Yani genel olarak şunu söyleyebiliriz: üzengi demirlerinin kancaları yoktur, 90 derece bükülürler. Yani üzengiler 90 derece yerine 135 derece olmalıdır” dedi.
‘BİNANIN BÜTÜNÜNÜN KAYBOLMASINA NEDEN OLABİLİR’
Dr. darbenin o bölgedeki etkisi ile binanın tamamen çökmesine neden olabilir.
Binaların yıkılma sebepleri personel hataları ve kontrolsüzlük, hesaplar sonucunda uygun betonun yapılmaması, uygun kalitede uygun betonun dökülmemesi, projesine uygun demir donatıların kalıplara bağlanmamasından kaynaklanmaktadır. . Bunlar müdürlüklere uygun olarak denetlenip inşa edilmiş olsaydı muhtemelen bu binalar yıkılmazdı. Yıkılsa bile zarar görse veya ağır hasar görse insanların ölümüne sebep olmadan insanların hasarlı bir şekilde gitmesine izin verirlerdi.” (HABER MERKEZİ)